DePuy hrála při přípravě degustace rozhodující roli. Spurrier si uvědomil, že převést v letadle dvě desítky lahví vína by bylo obtížné a hrozilo, že budou zadrženy na celnici. Proto raději požádal DePuy, aby převezla víno do Paříže ona, protože měla v polovině května prohlídku francouzských vinic, kam s ní cestovalo i 30 kalifornských vinařů. Láhve mohli přepravovat jako osobní příspěvek.
Označení původu vína tzv. zeměpisný rodokmen je běžně používán v každé zemi vyrábějící víno. Tento sytém nám pomáhá v orientaci obrovského množství vín na trhu a zaručuje také určitou kvalitu i zákonitosti té dané země odkud víno pochází. Z několika málo informací na etiketě dokážeme vyčíst v jaké zemi, vinařském regionu, popř. viniční tratě byla odrůda vypěstovaná. Tak jako známe označení původu hroznů v Itálii (DOC, DOCG, IGT) nebo ve Francii (IGP, AOP a Grand Cru), tak i Spojené státy používají AVA American Viticultural Areas. Je-li víno označeno názvem AVA, vyžadují federální předpisy, aby 85% a více vína pocházelo z hroznů vypěstovaných v rámci hranic této AVA a aby bylo víno zcela dokončeno ve státě ve kterém se AVA nachází. Některé státy mají přísnější normy pro používání názvu označení AVA na etiketách vín.
To, co pomáhá kalifornským vinařům k výrobě unikátních vín je bezesporu diverzita podnebí, půd a nadmořská výška. Díky tomu můžeme najít v jednom regionu jak vína lehká, s přísnou kyselinou a minerálními tóny tak i nazrálá, koncentrovaná vína s vyšším alkoholem.
Kalifornské 1300 kilometrů dlouhé, členité pobřeží vystavuje nedaleké vinice přírodní „klimatizaci“ v podobě mlhy a vánku, což vytváří výjimečné podnebí pro Chardonnay, Pinot Noir a další chladné odrůdy. Teplejší vnitřní údolí získávají stejný chladicí účinek díky řekám, jezerům a deltám. Mezitím vinice vysázené podél svahů získávají kombinaci ochlazujícího vzduchu a teplých slunečních paprsků, které Cabernet Sauvignon a Merlot zbožňují.
Půdy jsou v Kalifornii také velmi rozmanité. Písek, jíl, hlína, žula, sopečný popel, mořská půda, říční štěrk - každá z nich přispívá svou vlastní výraznou mineralitou.
Nadmořská výška hraje zásadní roli v teplotních rozdílech mezi dnem a nocí, což napomáhá hroznům přijímat přímější a koncentrovanější sluneční světlo a nutí ovoce k vytvoření silnější slupky. To vede k vyšší koncentraci barev a silnější třísloviny. Chladnější noci zase umožňují, aby si hrozny uchovávaly svou kyselost, což vede k elegantnějším a stáří hodným vínům.
Kalifornie je rozdělena do 6 hlavních vinařských oblastí z níž každá z nich má množství podoblastí - AVA
Mendocino County
| | - Nejseverněji položená oblast na pobřeží North Coast. Podnebí je zde chladné s početnými mlhami, které se zde drží také díky dominantním sekvojovým lesům. - Nejvíce se zde daří odrůdám Pinot Noir, Chardonnay a Cabernet Sauvignon. Kvůli různorodé geografii a podnebí zde však rostou i desítky dalších odrůd jako je Sauvignon Blanc, Syrah a Colombard, také se zde vyrábí vína v alsaském stylu jako Gewürztraminer, Riesling a Pinot Gris. Najdeme zde i nejlepší kvalitu Kalifornských šumivých vín. - Nejznámější AVA: Anderson Valley a Mendocino | |
Lake County | | - Leží východně od Mendocina a je pojmenována pro největší vnitrozemskou vodní plochu ve státě Kalifornie, její drsná vulkanická topografie obklopuje vinice, které jsou nejčastěji vysázeny na svazích kopců. Velké teplotní rozdíly mezi dnem a nocí jsou zde zásadní pro pomalejší dobu zrání hroznů a následný odrůdový charakter vín. - Tato oblast má pověst jasných, koncentrovaných červených vín z odrůd Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah a Zinfandel a čerstvých aromatických bílých vín z Sauvignon Blanc. - Nejznámější AVA: Clear lake, Red Hills Lake County |
|
Napa County | | - Převládá zde středomořské podnebí s horkými, suchými léty a chladnými vlhkými zimami. Tento relativně malý region dal vzniknout těm nejslavnějším vínům Kalifornie. -Nejčastější odrůdy Cabernet Sauvignon, ale vyrábí také jemné Chardonnay, Chenin Blanc, Merlot, Pinot Noir, Sauvignon Blanc, Riesling a Zinfandel. - Nejznámější AVA: Napa Valley, Atlas Peak, Calistoga, Carneros, Howell Mountain, St.Helena, Mount Veeder, Oakville, Rutherford, Stags Leap District a Yountville | |
---|---|---|---|
Sonoma County | | - Rozkládá se od zálivu San Pablo až k hranici s Mendocinem, obecně můžeme počítat s dlouhými, suchými, slunečnými, teplými, ale zřídka horkými letními dny podpořenými chladnými nocemi, oceánským vánkem a mlhou. S horami Mayacamas, zvlněnými kopci Carneros, údolím řeky Russian River, pobřežními kopci a dalšími geografickými rysy má oblast Sonoma více půdních typů než celá Francie. Od bohaté a hlinité až po vulkanické, skalnaté a dobře odvodněné. - Místní mlha pomáhá zachovat kyselost a složitost vín. Vzhledem k rozsahu půdních typů se zde pěstuje více než 50 odrůd. Např. chladné počasí Carneros a Russion River Valley produkuje příkladné Chardonnay a Pinot Noir; teplejší údolí Dry Creek a Rockpile produkují vynikající Zinfandel; Alexander Valley je známé pro Cabernet Sauvignon a Merlot. - Nejznámější AVA: Alexander Valley, Rusiian River Valley, Carneros, Sonoma Coast |
|
Z našeho e-shopu doporučujeme vyzkoušet |
Alameda CountySan Francisco Bay | - Rozsáhlá, různorodá oblast, oceánské vlivy, mlha a vítr z chladných vod San Francisco Bay jsou zvláště výrazné v pobřežních oblastech Santa Cruz a Contra Costa County, ale údolí Livermore a Santa Clara také podléhají oceánskému vánku. Účinky teplého slunečního svitu tyto vánky zmírňují, což vede k dlouhému období zrání, během něhož si hrozny mohou vytvořit komplexní příchutě a vůně a zachovat kyselinu. V důsledku toho jsou vína ze San Francisco Bay složitá a dobře vyvážená a většina AVA zde vynikají vysokou kvalitou. - Cabernet Sauvignon je nejrozšířenější odrůda San Francisco Bay následuje Merlot, Zinfandel, Pinot Noir a Chardonnay - Nejznámější AVA: Contra Costa, Santa Cruz, San Francisco | |||
Monterey County | - Pobřeží Monterey je světově proslulé pro svou malebnost, teplé slunce, chladné mlhy a starodávné půdy. - V chladnějších oblastech jako je Arroyo Seco se nejlépe daří odrůdám zajišťujícím výraznou kyselinku jako Chardonnay, Sauvignon Blanc a velmi obstojný Pinot Noir. V teplejších oblastech ve vnitrozemí se úspěšně vyrábí Bordeauxské styly Cabernet Sauvignon a Merlot stejně jako Syrah a Zinfandel. - Nejznámější AVA: Monterey, Arroyo Seco, Paso Robles | |||
Santa BarbaraCounty | - nejdelší příčné údolí (od východu na západ) nacházející se na západním pobřeží Tichého oceánu - od Aljašky po Jižní Ameriku. Tím se vytvářejí klimatické podmínky, které jsou ideální pro vína chladného klimatu světové úrovně. - Vína jsou elegantní a sofistikovaná a zároveň si zachovávají zemskou minerálnost. Vykazují rafinovanou rovnováhu mezi čistotou ovoce, bohatou sametovou strukturou a svěžestí - Chardonnay, Pinot Noir, Sauvignon Blanc -Nejznámější AVA: Santa Maria Valley, Santa Ynez Valley, St.Rita Hills |
Z našeho e-shopu doporučujeme vyzkoušet |
San Joaquin ValleyLodi | - Plochá a úrodná zemědělská půda od údolí San Joaquin na jihu po údolí Sacramento na severu. Společně nazývaná vnitrozemská údolí je to jedna z nejproduktivnějších zemědělských oblastí na světě. - Nejznámější AVA je zde Lodi, které pyšní svými plnými džemovitými Zinfandely. |
Z našeho e-shopu doporučujeme vyzkoušet |
Sierra Foothills | - Jedna z největších AVA v celých Spojených státech leží na úpatí pohoří Sierra Nevada, které odděluje Kalifornii od státu Nevada na východě. Vinice se táhnou po celém tomto 260 mil dlouhém úseku hor, obvykle v nadmořských výškách od 300 do 900 m.n.m. Teplý vysokohorský terroir je vhodný pro výrobu velkých, zralých červených vín. - pěstuje se zde zejména odrůda Zinfandel, Syrah, ale i Italská Barbera, vína bohatých, komplexních chutí a vůní. |
Riverside County | - Tato oblast s dlouhou historií vinaření velmi příjemné, teplé a konzistentní počasí s mírnou pobřežní mlhou - Známá svými italskými, španělskými a Rhônskými odrůdami Arneis, Sangiovese, Tempranilo, - AVA Temecula Valley, San Diego, Los Angeles |
– legendární země třpytivého zlata, výstřednosti a dobrodružství
Co vše nám přináší pohled na tento fascinující kus Ameriky, kterému se říká „Golden State“?
Je to ikonický Golden Bridge v San Franciscu? Velkolepý Yosemitský Národní Prak nebo jeden z divů světa Grand Canoyon? Mnozí si představí hýřivý život Las Vegas nebo luxusní pláže v Santa Monica.
O začátek vinařského příběhu v Kalifornii se zasloužili Španělé již v 17.století, když přinesli vinnou révu, aby mohli vyrábět víno pro církevní přijímání. Klasické vinaření, jak ho známe dnes však zažilo rozkvět až v první polovině 19.století, kdy byla vinařským epicentrem považována hlavně Jižní Kalifornie. Osadníci, především se jednalo o kolonisty z oblastí Francie a Itálie byli inspirováni k tomu, aby se během Zlaté horečky (1848–1855) vydali na sever a položili základy pro dnešní slavné regiony jako Napa a Sonoma. Přivezli s sebou evropské odrůdy, a hlavně chuť pěstovat vinnou révu. V letech 1918-1933, díky silné prohibici ve Spojených státech, vinařství ustoupilo ze svého rozvoje. Obrovský vzestup však znovu zažívá od počátku sedmdesátých let minulého století a stále nabírá na tempu. Kalifornie se tak postupně stává jednou ze světově dominantních vinařských oblastí.
Vinařská mapa Kalifornie nabízí řadu překvapení a mnohem větší rozmanitost, než by se na první pohled zdálo. Země je často považována především jako slunečná a teplá. Disponuje však i výraznými rozdíly v podnebí a terroiáru. Od plochých plání a zvlněných kopců až po horské svahy a údolí chráněné před živly. Tím je zajištěna řada půd a mikroklima, od pobřežních oblastí, které pomáhají chladným klimatickým odrůdám, jako je Pinot Noir a Chardonnay, až po teplé, slunné vnitrozemské oblasti, které jsou ideální pro Cabernet Sauvignon a Zinfandel. Zeměpisné rozdělení Kalifornie je následující: Nord Coast, Sierra Foothills, Central Coast, South Coast a Central Valley, které také patří k nejslunnějším vinařským regionům na světě. Pravděpodobně nejznámější kalifornskou oblastí je údolí Napa Valley, ze kterého pocházejí nejlepší kalifornská vína. Dalšími významnými oblastmi jsou Sonoma, Mendocino či Carneros.
Systém zeměpisného označení je zde pojmenováno jako AVA (American Viticulture Area) a znamená to, že každá láhev kalifornského vína uvádí zeměpisný původ, kde byli hrozny pěstovány. Aby víno mohlo mít na etiketě název AVA, musí být v této AVA pěstováno nejméně 85 % hroznů; u označení kraje je to 75 %. A jakékoli víno nesoucí název „California“ nebo jakékoli kalifornské AVA označení zaručuje, že 100 % hroznů je pěstováno v Kalifornii.
Tradičním problémem kalifornského vinařství je nedostatek vody. Mnohokrát v minulosti docházelo k regulacím a sporům ohledně zavlažování. Kalifornská léta bývají mnohem sušší než léta ve většině vinařských regionů Evropy. Průměrné srážky nejsou nijak výjimečně nízké, ale je obvyklé, že se soustřeďují do prvních měsíců roku. Vinaři tak vymysleli způsob, jak alespoň částečně vyřešit problémy. Deště plní nádrže, které jsou posléze využívány k zavlažování během suchého léta.
Kalifornské vinaření je často oslavováno spíše za vína červená. Jsou vyráběna se zaměřením na jemnost konečného „chuťového vjemu“, kdy hrozny během sametových podzimů zůstávají na keřích, dokud není tříslovina tak vyzrálá, aby mohla lahodit patru. Mají tak velmi intenzivní ovocnou vůni a velmi jemnou chuť. V dnešní době však již můžeme nalézt i bílá vína, která mohou směle konkurovat nejlepším francouzským bílým vínům.
Ať už jste ve vinném světě nadšený začátečník, který rád objevuje nové chutě nebo jste zkušený znalec a milovník vín… Kalifornie je jedno z vinařských míst, které byste neměli opomenout.
Má totiž mnoho co nabídnout…
Na zdraví!
„Vždy jsme se aktivně podíleli na ochraně zdraví země. Naší hlavní povinností je vyrábět lahodná vína
a věříme, že toho lze maximálně dosáhnout pouze se zdravými vinicemi.“
- Zakládající vinař / CEO, Eileen Crane, Domaine Carneros
„Lidé chtějí dělat správné věci, ale potřebují cestovní mapu, aby se dostali na správnou cestu. Nyní tu
mapu máme a další krok je zcela na nás. “
- Hugh Davies, prezident vinařství Schramsberg
„Takto jsme farmařili odedávna. Je to jediná cesta, jak to dělat správně“
- Brooke Shenk, vinař v St. Supéry Estate
Trend vinaření, který bere ohled v první řadě na zdravou půdu a udržitelné farmaření byl Kalifornským vinařům blízký v podstatě již od začátků pěstování vinné révy. Přesto se jejich systém „Green Farming“ v průběhu let neustále zdokonaluje.
V roce 1998 Agentura pro ochranu životního prostředí prohlásila, že řeka Napa je narušena, a Státní vodohospodářský úřad stanovil standardy snižování „celkového maximálního denního zatížení“ neboli TMDL jemného sedimentu do řeky. V reakci na to vinaři, pěstitelé a vedoucí představitelé v oblasti životního prostředí zastupující více než 20 neziskových organizací a regulačních agentur spolupracovali na vývoji Napa Green Certified Land. První nemovitost byla pak certifikována v roce 2004.
V roce 2007, v návaznosti na úspěch programu Land, spolupracovala společnost Napa Valley Vintners (NVV) s oblastí Napa County a programem California Green Business Program na vývoji programu Napa Green Certified Winery a vytvořila tak komplexní certifikaci udržitelnosti tzv. „soil-to-bottle“.
Hlavním cílem bylo sloučit všechny aspekty udržitelného pěstovaní na vinicích a sloužit jako katalyzátor a zprostředkovatel růstu certifikovaných udržitelných a odpovědných podniků angažovaných v péči o životní prostředí a opatření v oblasti klimatu v kraji Napa County.
„udržitelný“ označuje širokou škálu postupů, které jsou nejen ekologicky zdravé, ale také ekonomicky životaschopné a společensky odpovědné. V rámci této obecné klasifikace existuje několik zásadních postupů, které certifikovaní vinaři následují.
Důležitost se klade například na použití ryze přírodních produktů pro hubení plevelů a škůdců, přičemž vinaři věnují zvláštní pozornost přirozenému zdraví a biologické rozmanitosti půdy. Praktikují také zemědělské postupy šetrné k rybám, rostliny pokrývají plodiny, aby se minimalizovala eroze a sedimentace místních vodních cest. Do svých zemědělských operací vinaři začleňují také použití 50 procent bionafty ke snížení celkových emisí uhlíku.
Neméně velký důraz se klade také na sociální spravedlnost a udržitelnost, péči o pracovníky, vztahy se svým okolím a návrat do zdravé komunity.
CO ZNAMENÁ CERTIFIKACE NAPA GREEN LAND?Napa Green Land je v současné době zastřešujícím programem, který uznává pěstitele s ověřeným dodržováním předpisů v oblasti životního prostředí a ověřenými plány Tito vlastníci a manažeři vinic vytvářejí vlastní farmářské plány pro celý majetek tak, aby:
|
| CO ZNAMENÁ CERTIFIKACE NAPA GREEN WINERY?Napa Green je jedním z pouhých čtyř celonárodních udržitelných vinařských Tato vinařství implementují více než 100 standardů udržitelnosti a správy tak, aby:
|
|
Užitečné odkazy: