„Vždy jsme se aktivně podíleli na ochraně zdraví země. Naší hlavní povinností je vyrábět lahodná vína
a věříme, že toho lze maximálně dosáhnout pouze se zdravými vinicemi.“
- Zakládající vinař / CEO, Eileen Crane, Domaine Carneros
„Lidé chtějí dělat správné věci, ale potřebují cestovní mapu, aby se dostali na správnou cestu. Nyní tu
mapu máme a další krok je zcela na nás. “
- Hugh Davies, prezident vinařství Schramsberg
„Takto jsme farmařili odedávna. Je to jediná cesta, jak to dělat správně“
- Brooke Shenk, vinař v St. Supéry Estate
Trend vinaření, který bere ohled v první řadě na zdravou půdu a udržitelné farmaření byl Kalifornským vinařům blízký v podstatě již od začátků pěstování vinné révy. Přesto se jejich systém „Green Farming“ v průběhu let neustále zdokonaluje.
V roce 1998 Agentura pro ochranu životního prostředí prohlásila, že řeka Napa je narušena, a Státní vodohospodářský úřad stanovil standardy snižování „celkového maximálního denního zatížení“ neboli TMDL jemného sedimentu do řeky. V reakci na to vinaři, pěstitelé a vedoucí představitelé v oblasti životního prostředí zastupující více než 20 neziskových organizací a regulačních agentur spolupracovali na vývoji Napa Green Certified Land. První nemovitost byla pak certifikována v roce 2004.
V roce 2007, v návaznosti na úspěch programu Land, spolupracovala společnost Napa Valley Vintners (NVV) s oblastí Napa County a programem California Green Business Program na vývoji programu Napa Green Certified Winery a vytvořila tak komplexní certifikaci udržitelnosti tzv. „soil-to-bottle“.
Hlavním cílem bylo sloučit všechny aspekty udržitelného pěstovaní na vinicích a sloužit jako katalyzátor a zprostředkovatel růstu certifikovaných udržitelných a odpovědných podniků angažovaných v péči o životní prostředí a opatření v oblasti klimatu v kraji Napa County.
„udržitelný“ označuje širokou škálu postupů, které jsou nejen ekologicky zdravé, ale také ekonomicky životaschopné a společensky odpovědné. V rámci této obecné klasifikace existuje několik zásadních postupů, které certifikovaní vinaři následují.
Důležitost se klade například na použití ryze přírodních produktů pro hubení plevelů a škůdců, přičemž vinaři věnují zvláštní pozornost přirozenému zdraví a biologické rozmanitosti půdy. Praktikují také zemědělské postupy šetrné k rybám, rostliny pokrývají plodiny, aby se minimalizovala eroze a sedimentace místních vodních cest. Do svých zemědělských operací vinaři začleňují také použití 50 procent bionafty ke snížení celkových emisí uhlíku.
Neméně velký důraz se klade také na sociální spravedlnost a udržitelnost, péči o pracovníky, vztahy se svým okolím a návrat do zdravé komunity.
CO ZNAMENÁ CERTIFIKACE NAPA GREEN LAND?Napa Green Land je v současné době zastřešujícím programem, který uznává pěstitele s ověřeným dodržováním předpisů v oblasti životního prostředí a ověřenými plány Tito vlastníci a manažeři vinic vytvářejí vlastní farmářské plány pro celý majetek tak, aby:
|
| CO ZNAMENÁ CERTIFIKACE NAPA GREEN WINERY?Napa Green je jedním z pouhých čtyř celonárodních udržitelných vinařských Tato vinařství implementují více než 100 standardů udržitelnosti a správy tak, aby:
|
|
Užitečné odkazy: