Vstupujete na webové stránky, které jsou určené osobám starším 18-ti let.
Kliknutním na příslušné tlačítko buď potvrďte svůj věk nebo opusťte webové stránky.
Jsem starší 18-ti let
Celková cena 0 Kč
Přejít do košíku

Vinařství měsíce - Cakebread Cellars

12.02.2025

Únor je posledním zimním měsícem před nástupem jara. Poslední klidný měsíc, který nás vede k odpočinku, ke zpomalení a zamyšlení se nad tím, jaké plány nás čekají v letošním roce. K odpočinku a plánování letních dovolených se bezvadně hodí skvělé víno. A my jsme pro měsíc únor vybrali jedno z ikonických rodinných vinařství. Vínařství, které vyrábí pozoruhodná vína s velkým důrazem na kvalitu a udržitelnost. Pokud máte tu možnost, zatopte si v krbu, pohodlně se usaďte a užijte si plánování letních měsíců spolu se sklenkou precizně vyváženého vína z rodinného vinařství Cakebread Cellars.

Více než 50 let výjimečně kvalitních vín v srdci Napy

Příběh rodinného vinařství Cakebread Cellars se začal psát vlastně docela náhodou. Jack Cakebread opravoval auta a také byl vášnivým fotografem na volné noze. Když v roce 1972 fotografoval pro knihu Nathana Chromana „Pokladnice amerických vín,“ navrhl při obědě svým přátelům, že odkoupí ranč Sturdivart v Rutherfordu. Ranč koupili a brzy na to byl vysazen první Sauvignon Blanc. Kromě oprav automobilů a fotografování nebylo Jackovi cizí ani zemědělství, předtím pracoval na ranči svého otce v okrese Contra Costa, kde pěstoval mandle, broskve, meruňky a vlašské ořechy. Když přítel ještě téhož odpoledne přijal jeho nabídku, Jack a Dolores použili zálohu 2 500 dolarů z fotografické knihy jako zálohu. Jack dál pracoval v Cakebreadově garáži v Oaklandu, zatímco s Dolores po večerech a o víkendech sázeli a starali se o hrozny ve vinařství.

 A tak v roce 1974 Cakebreadovi uvedli na trh své první víno – Chardonnay z roku 1973. O další dva roky později vznikl první Cabernet Sauvignon a první ročník Zinfandelu. Syn Jacka a Dolores Bruce Cakebread se po absolvování Kalifornské univerzity v Davisu v roce 1979 připojil k rodinnému podniku na plný úvazek jako vinař. Vzniklo tak dědictví, které se bude v rodině Cakebreadových dědit po generace.

V roce 1980 byla postavena nová budova vinařství navržená architektem Williamem Turnbullem, která v roce 1981 získala ocenění od Kalifornské asociace architektů, v roce 1982 od Asociace architektů Východního zálivu a v roce 1983 od Rady pro dřevo AIA. O dva roky později, v roce 1982, koupil Jack Cakebread sousední ranč o rozloze 12 akrů, kde vysadil odrůdy Cabernet Sauvignon a Cabernet Franc. Následně pak v roce 1983 začalo vinařství používat nejmodernější technologii neutronových sond, aby maximalizovalo účinnost vinic.

O rok později se vína Cakebread Cellars začínají prodávat i mimo USA - ve Velké Británii, Kanadě, Japonsku, Hongkongu a Singapuru. Přestavbou 100 let starého vinařského domu vznikla nejmodernější kuchyně a pohodlné ubytování pro hosty. 

V roce 1987 pořádá Cakebread Cellars americkou sklizňovou dílnu jako prezentaci významných šéfkuchařů a řemeslných dodavatelů potravin z celé země. O rok později se workshop American Harvest stal každoroční podzimní událostí. Je to jeden z nejdůležitějších (a nejzábavnějších) termínů v kalendáři Cakebread.

V roce 1995 se pozemky vinic rozšířily díky koupi 60akrového bývalého jablečného sadu v Anderson Valley nedaleko Boonville. Bývalý jablečný sad je ideálním základem pro pěstování odrůd Pinot Noir a Chardonnay. Projekt rozšíření vinařství je dokončen v roce 1997, kdy Cakebreadovi přikoupili sousední vinařství a vinice. V roce 1998 zakoupili Cakebreadovi 200 akrů na Howell Mountain a zahájili tak rozvoj těchto svahových vinic do podoby ranče Dancing Bear Ranch. První ročník vína z Dancing Bear Ranche byl pak vyroben v roce 2002.

 O tři roky později koupila rodina Cakebreadových sousední pozemek McKay o rozloze 1,7 akru a následně vinici Foster Road o rozloze 27 akrů (Carneros) a vinice Maple Lane o rozloze 40 akrů (Calistoga). Dalším krokem k rozvoji je pak koupě Tinsley Ranch v Carneros, Cuttings Wharf Road Vineyard a Suscol Springs Ranch v jihovýchodní Napě a následně vinici Arroyo Creek. Cakebread Cellars se stává druhým vinařstvím, které získává certifikaci Napa Green a tuto certifikaci si drží dodnes.

Cakebread Cellars získává ocenění California Green Medal Award za svůj závazek k udržitelnosti v roce 2018. Ekologická zahrada vinařství také získala certifikát Bee Friendly. Vinice Suscol Mountain získala v roce 2018 certifikát Fish friendly a v současnosti tento certifikát užívají všechny vinice, které Cakebread Cellars vlastní.

O rok později dokončilo vinařství výstavbu nového ekologického návštěvnického centra a získalo ocenění Robb Report 2020 Best of the Best za degustaci vína. Vinařství Dancing Bear Ranch získalo v roce 2016 od časopisu Wine Advocate 100 bodů.

V roce 2020 oslavili Dolores a Jack 70. výročí svatby a oba 90. narozeniny. Dolores zemřela v klidu na konci roku. Spolu s kulinářským ředitelem Brianem Streeterem vytvořila na pozemku nádhernou zahradu a vydala dvě kuchařské knihy: The Cakebread Cellars Napa Valley Cookbook a The Cakebread Cellars American Harvest Cookbook (rovněž ve spolupráci s Janet Fletcherovou) obsahuje recepty a snoubení vín z dlouholetých vinařských dílen. Její manžel Jack pak umírá o dva roky později, v dubnu 2022.

Vinice Cakebread Cellars

Jack Cakebread koupil první parcelu pro pěstování vinné révy o rozloze 22 akrů díky své provizi z fotografií ve výši 2 500 dolarů. V průběhu let Cakebread Cellars rozšířili sbírku rodinných vinic po celém údolí Napa Valley a Anderson Valley, která čítá celkem 16 vinic nebo 1 600 akrů, z nichž přibližně 600 je osázeno vinnou révou. Každá lokalita je jiná a vhodná pro různé odrůdy. Některé vinice jsou chladnější, jiné zase teplejších, vedoucí podél dna údolí i strmých svahů. Výjimečný terroir pak dodává vínům osobitý charakter, což zajišťuje větší rozmanitost, komplexnost a bezkonkurenční kvalitu.

Dancing Bear Ranch – Ranč tančícího medvěda

Ranč Dancing Bear se nachází vysoko na svazích hory Howell Mountain v severní části údolí Napa Valley, kde se réva potýká se skalnatými a mělkými půdami. Nadmořská výška se pohybuje od 1450 do více než 1600 metrů nad mořem a nabízí téměř 360stupňovou expozici, což zajišťuje velkou rozmanitost pěstebních podmínek. Tato izolovaná vinice je domovem krocanů, pum, rysů a medvědů. Aby Dennis Cakebread odradil medvědy od hroznů merlotu (jejich oblíbené odrůdy), připojil kdysi detektor pohybu k budíku. Nefungovalo to, ale výsledná videa medvědů v akci inspirovala název pozemku a jeho charakteristické víno. Daří se tu Cabernetu Sauvignon, Merlotu a Cabernetu Franc.

Vlajková loď Cabernet Sauvignon je plné, strukturované víno s dobrým potenciálem zrání. Voní po zralých ostružinách, tmavé švestce a likéru cassis. Na patře jsou intenzivní, koncentrované tóny ostružin, černých třešní, maliníku, švestek a čokolády vyváženy dobře strukturovanými, zralými taniny a vyvrcholí velmi dlouhým, vytrvalým závěrem zvýrazňujícím tmavé bobule, zemité koření a minerální tóny. Zrání v dubových sudech dodává vínu hloubku a komplexnost.

Carneros ranches

Díky blízkosti zálivu San Pablo je apelace Carneros nejchladnější v údolí Napa Valley a je ideální pro pěstování prvotřídního Chardonnay. Zdejších pět viničních tratí nabízí chladné, větrné podmínky a mělké jílovité půdy, které tato odrůda miluje a které podporují osvěžující kyselost, jež je pro Cakebread Chardonnay charakteristická. Každá viniční trať je odlišná a díky tomu si můžete vychutnat specifické rozdíly v chuti Chardonnay.

Vinice Cuttings Wharf Road je vysazena na nízkém hřebeni ve zvlněné rovině Carneros, kde réva zakořeňuje v mělkých hlinitých půdách a šest různých vysoce kvalitních francouzských klonů Chardonnay vytváří rozmanitý odrůdový výraz.

Ranč Tinsley se nachází v jihovýchodní části větrné oblasti Carneros v údolí Napa Valley. Úrodná půda z jílu Haire - typická pro tuto oblast - a dlouhé, chladné vegetační období činí tento viniční ranč ideálním místem pro vývoj jasného, živého Chardonnay z Napa Valley.

Vinice Milton Road se nachází v jižní části apelace Carneros v údolí Napa Valley. Široká škála klonových výsadeb a různé stáří těchto vinic pomáhá dosáhnout větší rozmanitosti ovoce. Na vinici Milton Road se nachází také jeden z úlů, ze kterých vyrábíme med.

Vinice Foster Road je nejsevernější z pěti vinic Carneros, která se nachází přímo na úpatí údolí Napa Valley. Mírně se svažující kopce, chladné větrné klima a jílovitá půda dávají kvalitní vína z odrůdy Chardonnay.

Posledním pozemkem je pozemek Ahmann o rozloze 209 akrů zakoupený v roce 2023. Tato koupě znamenala největší akvizici vinic v Napě v historii rodiny. Na tomto pozemku se vysazují odrůdy Chardonnay a Sauvignon Blanc, dvě klíčové odrůdy vinařství.

Chardonnay Cakebread Cellars je bohaté, krémové, s vyváženou kyselinkou. V chuti naleznete zralé jablko, bílé broskve a lehký nádech dubu s jemnými tóny vanilky. Částečné zrání v dubových sudech dodává vínu komplexnost a jemnost.

Sauvignon Blanc je typické svěží, aromatické víno s tóny tropického ovoce, citrusů a bylinek, které se rozvine do komplexních tónů zelené hrušky, čerstvě pokoseného sena a kamenné minerality. 

Suscol Ranches

Vinice Suscol Springs a Suscol Mountain se nachází v pohoří Vaca, jihovýchodně od města Napa, v bezprostřední blízkosti zálivu San Pablo a jeho ochlazujícího vlivu. Vinice Suscol Springs jsou vysazeny uprostřed skalnatých výběžků s výhledem na dno údolí a zdejší skalnaté, dobře odvodněné půdy a chladnější klima dodávají vínům Cabernet Sauvignon, Merlot a Syrah vyváženou kyselost a vrstvy komplexnosti a hloubky chuti.

Merlot od Cakebread Cellars je odvážné, ovocné, sametové víno s ovocnou chutí ostružin, švestek a černé třešně doplněné o jemné koření a tóny minerálního kamene. Zrání v dubových sudech zjemňuje tříslovinu a chuť je díky tomu příjemně vyvážená.

Suscol Mountain je jedním z novějších přírůstků rodinných vinic a nachází se přímo nad vinicí Suscol Springs. Vysoká nadmořská výška, kamenité půdy a chladnější klima vedou k tomu, že ovoce dozrává později ve vegetačním období, s malými bobulemi, které jsou plné koncentrované chuti a tříslovin.

Anderson Valley Vineyards

Vinice v Anderson Valley, Annahala Ranch a Apple Barn, se nacházejí v bývalých jabloňových sadech na břehu Anderson Creek severně od Boonville, kde jsou nejlepší podmínky pro odrůdu Pinot Noir. Tyto dva ranče jsou osázeny širokou škálou klonů a podnoží, které zajišťují rozmanitost a komplexnost. Mírné rozdíly v klimatu (Annahala je blíže k pobřeží a tráví více času v mlze, zatímco na Apple Barn dopadají delší úseky slunečního světla) přinášejí vynikající hrozny Pinot Noir s odlišným výrazem z každé lokality.

Vynikajicí Pinot Noir je legantní, jemné víno s krásnou kyselinkou. Chuťové tóny červeného bobulového ovoce skvěle doplňuje lesní podrost a koření. Skvělou strukturu pak vínu dodává zrání v dubových sudech.

Winery Ranches

Tři vinice Rutherford, Oakville a River Ranches se nacházejí v těsné blízkosti vinařství Cakebread Cellars a zahrnují původní vinici Rutherford Ranch o rozloze 22 akrů, zakoupenou v roce 1972. Vinice Rutherford Ranch obklopuje vinařství a nachází se mezi řekou Napa a pohořím Mayacamas. Ranč Oakville Ranch leží jižněji, v apelaci Oakville, a River Ranch se táhne podél břehů řeky Napa. Všechny tři vinařské ranče se těší teplým denním teplotám a štěrkovité půdě – ideálním podmínkám pro pěstování prvotřídních odrůd Cabernet Sauvignon, Merlot a Sauvignon Blanc.

Doggwood Vineyard

Vinice Doggwood je vysazena v blízkosti hřebene východních kopců oblasti Napa Valley AVA, která je součástí pohoří Vaca. Mírné svahy v mísovitém údolí poskytují révě rozmanité expozice, zatímco kamenité půdy ji nutí k výhodnému boji, jehož výsledkem jsou koncentrované hrozny odrůdy Cabernet Sauvignon.

Hill Ranch Vineyard

Hill Ranch se nachází v západní části údolí Napa v oblasti Rutherford a obklopuje dům Jacka a Dolores Cakebreadových. Tato malá oblast Rutherford Bench s mírně se svažujícím západním úpatím a štěrkovitými lavicovitými půdami je považována za jednu z nejlepších lokalit produkce Cabernet Sauvignon na světě a je hlavním zdrojem ovoce pro Benchland Select Cabernet Sauvignon.

Maple Lane Vineyard

Vinice Maple Lane se nachází v kopcích severní části údolí Napa Valley, jižně od Calistogy poblíž stezky Silverado Trail. Vinice zakořeňují v dobře odvodněných, úrodných půdách na dně údolí, kde se v této oblasti Calistoga AVA výrazně projevuje několik odrůd vína. Zde nám také včely pomáhají produkovat lákavý panenský med.

Udržitelný a etický přístup k pěstování vína

Od prvního ročníku v roce 1973 se Cakebread Cellars snaží rozvíjet své hodnoty každý den všude, kde je to jen možné: na vinicích, v samotném vinařství, v kuchyni i v degustační místnosti. V Cakebread Cellars věří, že činy společností vypovídají o tom, kdo jsou a za čím si stojí.

Vinařství Cakebread Cellars je rodinné vinařství a rodinným vinařství také zůstane. Jack a Dolores byli vždy odpovědní, co se týče péče o životní prostředí a ochranu půdy pro budoucí generace. Nejen proto se vinařství pyšní řadou certifikátů kvality, udržitelnosti a ochrany životního prostředí. Jak jsme se již zmínili, Cakebread Cellars bylo druhým vinařstvím oceněným prestižním certifikátem Napa Green. Mezi další ocenění patří např. Bee Friendly farming, které oceňuje farmáře a vinařství jež aktivně podporují draví opylovačů, zejména včel. Farmy a vinařství s certifikací Bee Friendly Farming přispívají k biodiverzitě, ochraně ekosystémů a udržitelnému zemědělství.

Dalším oceněním je California Green Medal Business Award z roku 2018 za inovativní a efektivní udržitelné postupy v podnikaní. California Green Medal je prestižní ocenění, které se uděluje kalifornským vinařstvím za jejich výjimečné úsilí v oblasti udržitelnosti. Cílem je ocenit producenty vína, kteří se aktivně starají o životní prostředí, komunitu a ekonomickou odpovědnost. V roce 2023 pak získali ocenění v kategorii Community Award za pozitivní dopad na místní komunitu a férový přístup k zaměstnancům.

 

Dalším oceněním je např. Fish Friendly Farming, což je certifikační program zaměřený na ochranu vodních ekosystémů a udržitelné hospodaření v zemědělství, zejména v oblastech s vinicemi. Program pomáhá farmářům a vinařům zavádět postupy, které chrání řeky, potoky a další vodní zdroje, a tím podporují zdravé prostředí pro ryby a další vodní organismy.

Jako poslední zmiňme Status Silver Member v v mezinárodní iniciativě IWCA (International Wineries for Climate Action), který Cakebread Cellars získalo v roce 2022. To znamená, že vinařství splňuje přísné standardy pro měření emisí a aktivně pracuje na jejich snižování. Tím potvrzuje svůj závazek k udržitelnému vinařství a ochraně klimatu.

V praxi to znamená, že například na vinici je vytvořený přesný systém zavlažování a následné mulčování, aby nedocházelo ke ztrátě výparu během zavlažování, nepoužívání herbicidů a pokud ano, pak s takovým složením, aby nepoškozovali faunu a flóru, zřízení koridorů pro volně žijící živočichy, snižování spotřeby vody pomocí moderních technologií a monitoringu a podobně…

 

Ochutnejte víno Cakebread Cellars, víno, které vypráví příběh o pečlivé práci, vášni a hlubokém spojení s přírodou. Produkce špičkových vín, péče o vinice, ochranu přírody, biodiverzity a péče o komunitu, to vše dělá z vinařství Cakebread Cellars jedno z špičkových vinařství převyšující očekávání a požadavky moderního vinařského světa. 

 

12.2.2025